Samhället och Heffaklumpen

Under de senaste dagarna har jag sett på analle Puh och Heffaklumpen flera gånger. Varje gång när b.la. Kanin och Tiger förklarar för Ru vad en Heffaklump är slår det mig att det fångar samhället idag. Hela sången går ut på att Heffaklumpar är annorlunda än Nalle Puh och hand vänner och det skrämmer alla utom Ru som ser det som något spännande.  Det Kanin och Tiger berättar visar sig längre fram i filmen inte stämma. 

Ser ni vart jag vill komma? Att samhället idag bygger på en rädsla för det som är annorlunda mot oss själva. Vi bygger bilder av det som är annorlunda som inte stämmer med verkligheten utan bygger på rädsla och okunskap. 

I filmen ska de fånga Heffaklumpen pch jagar denna även fast de är rädda, men det visar sig att Heffaklumpen är minst lika rädd om inte räddare. 
Och är det inte så i samhället? Är vi inte rädda för varandra? Och vad görs för att  för att vi inte ska vara rädda för varandra? Hur kan vi träffas och lära känna varandra så att denna rädsla försvinner eller åtminstone minskar? 
För visst skulle det vara trevligt att kunna leva bredvid varandra och förstå varandras vardag och tro? Att vi kan leva med våran tro och högtider utan att bli frågasatta? Utan med förståelse för att vi är annorlunda, men att annorlunda inte är något skrämmande eller fientligt. 
Tänk att få leva sida vid sida utan att tvingas avstå de högtider vi har och det vi tror på, utan i ett samhälle som accepterar att vi är olika. 
 
Jag vet att detta är en en utopi, men drömma får man alltid göra. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

~ Erikssonskan ~

En vanlig 2-barns mamma i Jämtland. ❤️ Samuel - 2012 ❤️ Noel - 2015

RSS 2.0